Året det gik 2011

Året der gik i Balle
1. februar 2012. Af chl

Balle-skovvej-jan-2011
Sneen havde lagt sig over det meste af landet allerede i slutningen af november 2010, men flere større massive snefald holdt mængderne vedlige. Her er det et billede fra Balle Skovvej først i januar 2011. Foto: C. Holm Larsen.

2011 blev et anderledes skælsættende år for områdets borgere.

I januar 2011 lå sneen stadig tykt over det meste af Balle. Meteorologerne havde forudsagt en mild vinter, og som almindelig borger må man nok have undret sig over deres kriterier for denne definition. Vinter, med megen frost og masser af sne, var hvad der var dagligdag for områdets borgere.

Sneen kunne man vænne sig til, men at købmanden meddelte, at han lukkede, var straks værre. Dette ville, ligesom sneen, komme til at berøre alle borgere i området. Især ældre ville få problemer med de daglige indkøb. Heldigvis fik mange hjælp af gode venner og bekendte, og der blev arrangeret indkøbsture til både Tirstrup og Grenaa. Andre valgte at få de lokale købmænd til at bringe deres varer ud til dem, og heldigvis eksisterer denne service da endnu hos “rigtige” købmænd.
Der gik godt en måned uden købmand i Balle, og selv om der var hektisk aktivitet i butikken, var uvisheden omkring en kommende købmand stor. Ingen vidste hvem der ville overtage og der kom ingen meldinger fra den nye købmand. Først en uge inden åbningen blev det officielt – Balle ville fortsat have en købmand i byen. De nye ejere åbnede butikken den 3. marts.

Mange borgere åndede lettede op ved meddelelsen om en fortsat købmand i Balle. Men bedst som tingenes tilstand var ved at vende tilbage til det normale, stod det klart at en mangeårig tradition på Hoed Kro ikke kunne gennemføres. Dilettant forestillingen måtte aflyses – scenen var fjernet til fordel for en terrasse bag bygningen, og uden scene kunne forestillingen ikke gennemføres.

dilletant-6
Dilettant forestillingen kommer atter på benene i 2012. Her er det fra forestillingen i 2010. Fra venstre: Peder Hytting, Gregers Vester Jakobsen, Lars Boelsmann og Bent Haislund. Foto: Gunnar Johnsen.

I et forsøg på at få flere til at bruge borgerstuen blev der åbnet for gratis brug af denne for nye initiativer i resten af 2011. Desværre blev det kun til musikalske aftener og søgningen til disse var mildest talt fraværende. Dermed konstateret, at det er langt nemmere at tænde for radioen end selv at yde en indsats ved at spille et instrument. Med udgangen af 2011 lukkede og slukkede de musikalske aftener i borgerstuen.

Borgerforeningens hjemmeside i den nuværende form kunne sidst i marts fejre sin 1 års dag. I løbet af året har mange været inde på siden, og statistikken viste også at der var mange der vendte tilbage for at læse de lokale nyheder. Desværre er der ikke mange af brugerne der er flittige skribenter, og det betyder at der stort set ikke skrives læserbreve til hjemmesiden. Dette er noget ærgerligt, da det jo er her man som lokal borger har mulighed for at komme med nye ideer og tiltag til gavn, ikke kun for sig selv, men også andre borgere i området.
At Syddjurs Kommune har kronisk ondt i økonomien er ikke en nyhed i sig selv. Det er snare hovedreglen end undtagelsen. Konsekvensen af dette blev, at børnehaverne i Tirstrup og Balle måtte sammenlægges for at spare penge. I 2012 flyttes de til Rosmus skole, hvor der også er bygget en ny træningshal. Men hvad der så skal ske med Borgerstuen er en anden sag. Kommunen står som ejere af bygningen, med de rettigheder der hermed følger. Et enkelt byrådsmedlem, Jørgen Brøgger, har noget naivt foreslået at borgerforeningen kunne købe ejendommen og dermed fortsat

JohnPilkington
John Pilkington gæstede Hoed Kro og godt 40 gæster fik sig en hyggelig aften med masser af god musik og ikke mindst en overdådig middag. Arkivfoto.

I maj måned arrangerede borgerforeningen en koncert med John Pilkington på Hoed Kro. Man kunne efterfølgende konstatere at arrangementet ikke var tilstrækkeligt reklameret op. Alligevel var der godt 44 der fik en særdeles hyggelig aften med god mad, masser af musik og også en lille svingom på de bonede gulve.

bille-hjertestarter
Borgmester Kirstine Bille holdt talen ved indvielsen af hjertestarteren i Balle. Foto: C. Holm Larsen.

2011 var også året hvor Balle fik sin egen hjertestarter. Bestyrelsen havde ansøgt TRYG fonden om en hjertestarter, men fik dog ikke den forventede bevilling. Blandt lokale erhvervsdrivende blev der hurtigt taget initiativ til at leje en hjertestarter. Godt 10 lokale erhvervsdrivende og borgerforeningen gik sammen om projektet og fredag d. 17. juni blev den officielle indvielse af hjertestarteren foretaget af borgmester Kirstine Bille. I den forbindelse var mange mødt frem og de fik ved samme lejlighed demonstreret hjertestarteren af de fremmødte reddere.

Med den forestående sommerferie fulgte også den årlige sommerfest. Desværre måtte vi i år undvære TBIF’s springgymnaster og det betød desværre færre gæster. Men som vanligt var der gang i Sjov Bold og den årlige vandrepokal skiftede atter ejere. Trods færre besøgende til sommerfesten gav denne dog et beskedent overskud og dermed er der god basis for en sommerfest i 2012.

Midt på sommeren opdagede man at askesygen asketoptørre havde holdt sit indtog i Balle. Mange af områdets asketræer er angrebet af denne sygdom, der langsomt, men sikkert, udtørrer træet fra toppen. Plantesygdommen er luftbåren og spredes via en svampeinfektion. Desværre er der ikke ved aksesygen nogen helbredende “kur”, men blot at fælde de syge træer og håbe på, at de raske asketræer forbliver raske.
Efteråret i Balle bød på en udstilling af den tidligere lokale kunstner og kroejer, Poul Kejser. I borgerforeningens regi havde man fået indsamlet godt 30 billeder fra Kejsers hånd. Alle billeder, der blev vist på udstillingen, er i privat eje. For mange af dem der i ugens løb besøgte udstillingen, blev det et nostalgisk gensyn med kendte motiver fra hele området. Gamle historier blev fortalt og de fleste af billedernes motiver blev lokaliseret. Omkring 100 besøgte i ugens løb udstillingen og det har givet stof til eftertanke. Måske en lignende udstilling kan etableres i efteråret 2012.

Karl-stafeli
Karl Patzer var kustode i hele den uge udstillingen varede. Motiv på Poul Kejsers billede er fra Rugaard strand med daglejerhusene. Foto: C. Holm Larsen .

Året 2011 gik på held og selv et folketingsvalg kunne ikke ændre forholdene i Ballefornien. Juletræet kom på plads og blev behørig tændt med ledsagelse af julesange sunget af de lokale spejdere. Selv julemanden mødte op og delte godter ud til alle børnevenlige sjæle, for det er jo det han gør – ikke sandt. Borgerforeningens generalforsamling blev endnu engang gennemført i god ro og orden, og bestyrelsen kan nu se frem til et hektisk 2012, hvor der atter skal spilles dilettant, endnu engang laves en overdådig sommerfest og ikke mindst skrives mange nye artikler til Ballefornien News.

Skriv et svar